Omgeving
Eben-Emael bevindt zich op nauwelijks 7 km van het centrum van Maastricht en toch waan je jezelf in Frankrijk. Dat heeft veel te maken met de cultuur, natuur en hartelijke bewoners van het Franstalige dorpje.
Lange historie, rijke traditie
Dompel jezelf onder in de folkloristische traditie van door de mensen die hier woonden en wonen. Bezoek zeker eens het fameuze “Carnaval des Houres”, een van de oudste van België. Maar ook de Cramignons, het feest van St. Jan, de ambachtelijke markt en het valleifeest zijn aanraders om kennis te maken met de couleur locale. Kortom, beleef het leven in de mooie vallei.
Bezienswaardigheden
Er valt heel wat te ontdekken in deze regio. Enkele bezienswaardigheden op wandelafstand die u individueel of met een groep onder leiding van een gids kunt bezoeken:
De geheimzinninge Toren van eben-ezer
Deze bijna mysterieuze vierkante toren werd door Robert Garcet gebouwd met grote silexbreuksteen, afkomstig van de nabijgelegen steengroeve. Bovenop het dak van de zeven verdiepingen hoge toren is een vierkant terras. Vanaf dit dak heb je een schitterde uitzicht.
Binnen in de toren vertelt een tentoonstelling de geschiedenis van de constructie van de toren en het rijke oeuvre van Robert Garcet.
Mergelgrotten van Kanne, champignonkwekerij en mergelatier met mini workshop
Dagelijk met reservering voor groepen vanaf 10 personen
Donderdag, vrijdag, zaterdag en zondag om 11 uur zonder reservering voor individuele bezoekers
Ontdek, proef & creëer in de mergelgrotten! Wandel samen met een professionele gids door de indrukwekkende hoge gangen en vind het ‘verborgen’ deel van de mergelgrotten. Tijdens de rondleiding bezoek je de laatste actieve ondergrondse champignonkwekerij van Vlaanderen en het sfeervol ingericht mergelatelier kunstwerken van mergelzandsteen, muurschilderingen, levensgrote zandsculpturen en het educatieve fossielenmuseum. De gids vertelt je hoe de blokbrekers te werk gingen en laat je daarna zelf creatief aan de slag gaan met een blokje mergel en misschien neem je wel een echt kunstwerk mee naar huis.
Fort Eben-Emael
De reus onder de forten heet u welkom!
Het fort van Eben-Emael staat bekend om de strijd op 10 mei 1940 toen een klein team van Duitse paratroepers de artillerie van het fort in minder dan een dag onder controle kreeg.
Organisatie, innovatie en durf waren de sleutels voor het Duitse succes.
Jachthaven met tal van watersport mogelijkheden
Jachthaven aan het Albert kanaal in Eben Emael.
Kunsthuis Trobaro
De kunstenaars Martiene Stevens en Chantalle Smeets maken sculpturen in klei, hout en steen in hun ateliers in Kunsthuis Trobar Riemst, waar ze exposeren, wonen en werken. Ook zijn er beelden in brons gegoten. Beide kunstenaars laten zich inspireren door de natuur.
Wijnhoeve Nekum
De Hoeve Nekum is tot in de 19e eeuw in het bezit geweest van de adellijke familie Bonhomme en is het op één na oudste wijngoed van Nederland.
Een hoogtepunt voor het wijngoed was dat op de bruiloft van prins Willem-Alexander en Maxima 60 flessen Riesling 1999 van Hoeve Nekum werden geschonken.
Hoeve Nekum in 2003 uitverkozen werd tot beste wijngoed van Limburg.
Chateau Neercanne
Rijdend door het Jekerdal ziet men de spectaculaire terrassenkasteel.De oudste voorloper van het kasteel was er al in de 14e eeuw.
Jezuïetenberg
Tussen 1860 en 1960 trokken de studenten (scholastieken en theologanten) van de Jezuïetenorde van Maastricht op hun verplichte vrij woensdagmiddag de groeve in om er ontspanning te zoeken na hun studie. Ze brachten talloze tekeningen in kleur of met houtskool aan op de vele wanden in de mergelgrot.
Dit uniek onderaards museum is sinds 1996 een beschermd rijksmonument.
Diverse routes voor fietsers, wandelaas en ruiters
Ligging Eben-Emael
Eben-Emael ligt in het centrum van de driehoek Tongeren (20 km) – Luik(20 km) – Maastricht (7 km). De Waalse gemeente Bassenge verenigt de vijf dorpen Glons, Boirs, Rocklenge-sur-Geer, Wonck en Eben-Emael. Maar Bassenge staat vooral synoniem voor de vrolijke en bekoorlijke ‘Vallee du Geer’ (Vallei van de Jeker). Te voet, op de fiets of te paard over smalle landweggetjes of de wat bredere landwegen. Laat je keer op keer verrassen en verleiden door het bijzondere van deze streek.