Ons verhaal

Een eigen hotelletje in Zuid-Frankrijk … daar droom ik al mijn hele leven van. Liefst in een klein kasteeltje. Het werd een oude charmante boerderij met torentje in het Franstalige Eben Emael.

Met veel fantasie, goesting en optimisme is deze gerestaureerd. Benieuwd naar ons verhaal? Of dat van de boerderij? Lees dan zeker door!

Van bombardement tot eerste verbouwing

De boerderij werd gebouwd in 1767 met mergelstenen. Tijdens de tweede wereldoorlog viel een bom op het hoofdhuis. De bewoners zaten gelukkig in de kelder en bleven ongedeerd. Ook het trappenhuis uit de jaren ’30 bleef gespaard. Na de oorlog werd de woning hersteld en als boerderij gebruikt tot in de jaren ‘60.

Nadat de laatste boerin met haar vier koeien het erf verlaten had, werd de hoeve eigendom van het echtpaar Rutten. Hij was chirurg, zij kinderarts. Zij woonden hier jarenlang samen met hun vier zonen, waaronder Renaud Rutten: een bekende Waalse acteur en komiek.

Toen de zonen uitvlogen werd de woning te groot en verkocht aan een pianiste, madame Tommelier. Zij woonde hier tot aan haar dood.

Ons verhaal in de vierkantshoeve

In 2012 kochten wij de woning. Eerste ingreep? Het bouwen van een zwembad en paardenstallen. Kwestie van tegemoet te komen aan de wens van de dochters 😊. Daarna gestart met het renoveren en restaureren van de appartementen en ons eigen woongedeelte.

In mei 2017 werd de vergunning afgeleverd voor het verbouwen van het poortgebouw tot B&B. Een pure restauratie, geen uitbreiding.

Vintage: de jaren ’30 herleven

Over de stijl is lang nagedacht. Tijdens mijn reizen ging ik altijd op zoek naar wat ik thuis niet heb. Andere culturen en sferen ontdekken, daar draait het om. Zo ben ik dol op de oude theaters in Londen, boeken van Agatha Christie en interieurs van ‘Allo Allo’.

Op een dag botste ik bij oma op foto’s van de bruiloft van haar ouders in 1937. Geweldig! Die meubels, gedekte tafels, sfeer, … En toen dacht ik: hoe leuk zou het zijn om nu terug te keren naar de jaren 30? We hadden trouwens al een origineel trappenhuis in die stijl.

Bruiloft opa en oma op de boerderij in 1937

Waarom Eben-Emael?

Met mijn kleine onderneming Toerisme Kanne organiseer ik ook rondleidingen en dagtrips in Eben Emael. Ik kende dus al de charme en bezienswaardigheden van dit dorpje.

Eben Emael was in de jaren ’30 trouwens al een belangrijk dorp met de uitgraving van het Albert kanaal en natuurlijk met de bouw van de reus onder de forten: Het van Fort Eben Emael. Tijdens en na de bouw verbleven er 1200 mensen, waaronder 200 arbeiders. Zij verbleven in houten barakken net buiten het fort of als kostgangers bij de bewoners van Eben Emael. Zo ontstonden er veel chambres d ‘hôtes en natuurlijk ook de grotards (kleine Waalse huiskamer annex café). Allemaal redenen om terug te keren naar de sfeer van die tijd.

Waarom hostellerie?

Hostellerie is de Franse benaming voor een plattelandshotel dat ook eten en drinken serveert. Ook bij ons vind je dus meer dan alleen een slaapplaats.

3 kamers met eigen badkamer
5 appartementjes
Klein huiskamer café
Café met terras
Georganiseerde rondleidingen en dagtrips

Wie is Marie?

De naam Marie is een Franse meisjesnaam. Mijn oma heette Marie, zij had een boerderij met een cafeetje en regelmatig ‘ kostgangers’ die in de streek werkte en bleven logeren. Mijn ouders hebben deze boerderij later overgenomen en mijn doopnaam is Marie. Vandaar de naam Hostellerie Marie.

En als ik nu binnenloop denk ik: sommige dingen waren vroeger inderdaad beter.

wij serveren het verleden